MAG HOMEOPATHIE IN DE ZWANGERSCHAP?

 

Homeopathische middelen zijn veilig in gebruik. Bij een behandeling worden sterke verdunningen gebruikt, zodat je niet de stof zelf maar de 'boodschap" van die stof binnen krijgt. Daarom is homeopathie zo geschikt voor zwangere vrouwen. Ze zijn ook geen vervangend middel maar kunnen naast reguliere middelen worden gebruikt, het is dan een aanvulling op een behandeling.

 

Bij drogisterij en reformhuis zijn verschillende homeopathische complexmiddelen te koop die diverse kwaaltjes kunnen verlichten. Wanneer je liever niet wilt 'zelfdokteren' aarzel niet om een homeopathisch verloskundige te bezoeken. Zij zal bij de keuze van het geneesmiddel niet alleen naar een klacht kijken, maar ook naar opmerkelijke veranderingen sinds je zwangerschap, zoals emotionele veranderingen, gevoeligheid  voor warmte, dorst en voedselvoorkeur of juist afkeer voor bepaalde voedingsmiddelen.

Tijdens de zwangerschap zijn moeder en kind een. Dit kan inhouden dat deze veranderingen afkomstig kunnen zijn van het kind en niet direct met de moeder te maken hebben. Hier houden deskundig homeopaten rekening mee.

 

Bij de NVH&V ( Nederlandse vereniging voor verloskunde en homeopathie) zijn verloskundigen geregistreerd die een uitgebreide beroepsopleiding klassieke homeopathie speciaal voor verloskundigen hebben gevolgd en zich jaarlijks nascholen.

 

Overleg wel altijd even met je eigen verloskundige of arts, zodat zij volledig op de hoogte zijn van eventuele behandeling.

 

BIJWERKINGEN?

 

Enkelvoudige homeopathische middelen voorgeschreven door een homeopaat hebben geen nadelige bijwerkingen en mogen gedurende de gehele zwangerschap gebruikt worden.

Bij de zelfzorgproducten ligt dit anders. Van enkele homeopathische producten is wel bekend dat ze in geconcentreerde vorm schadelijk kunnen zijn voor de ongeboren vrucht.

Potenties vanaf D6 kunnen bij normaal gebruik zonder risico toegepast worden.

Van sommige stoffen wordt echter een ruimere veiligheidsmarge in acht genomen (bijvoorbeeld vanaf D10).

Overleg dus altijd met een deskundige voor je iets gaat gebruiken en lees de verpakking van het zelfzorg producten goed voor gebruik.

 

Raadpleeg een deskundige voor je iets gaat gebruiken en lees de verpakking van zelfzorgproducten goed.